2011-11-18 Djuphavsdrömmar

KF Kretsen deltar i årets ljusfestival med två installationer. En av dessa är ”Djuphavsdrömmar” av konstnär Janna Berg:

”Det finns varelser som lever med ljus. Människor lever visuellt och teknologiskt med hjälp av ljuset medan djuphavsfiskar använder ljusets lockelse för att få mat för dagen. Vår förståelse av ljus är beroende av det ljus vi har omkring oss och dess funktioner. På medeltiden var det levande ljuset dominerande, och glaskonst en ljuskonst. Nu har vi strålkastare, neon, skärmar, projektorer. Ljuset är ett lockbete och löfte även för oss. Skulle vi drömma om ljus i havsdjupens mörker eller fly från det?

Men Djuphavsdrömmar behöver inte förklaras eller förstås för att lekas med. Den bara ligger där. En fisk på torra land. Ett ljus i mörkret.”

Konstnär: Janna Berg
Installation av: Kulturföreningen Kretsen
Ljus: Umeå Scenteknik
Med stöd av: VKK, Umeå Kommun
och med särskilt stort tack till: Kungsleden