Storsatsning på Konstens Natt i Vasa

KF Kretsen med partners gästar än en gång våra vänner i Mirahuset, Vasa och Konstens Natt, som i år firar 20-års jubileum!

I år har vi utökat samarbetet rejält då Umeå Kulturnatta, Umeå C och Umeå 2014 satsat på att göra en Umeå-scen i Vasa. KF Kretsen har därför såklart samarbetat kring satsningen tillsammans med vår vänförening IKS Mira i Vasa. Det innebär att vi dels som vanligt förstärker Mira Stage, Miras scen i Mira-huset, men även förstärker Umeå-scenen med aktörer.

Vi har alltså sökt stöd för och skickar flera av föreningens artister till Vasa och de båda scenerna. Utöver det har föreningen gått in med stora egeninsatser och andra resurser i projektet. Vi är oerhört stolta och glada över att kunna presentera vår delaktighet i denna stora satsning.

Vi tackar också våra partners Europcar, RG-Line, Umeå C, Umeå Scenteknik, Kulturens samt Wärtsilä i Finland samt Kulturfonden för Sverige och Finland för detta utökade samarbete.

Klicka på ”More” nedan så  följer mycket mer officiell information från Umeå Kulturnatta och Konstens Natt samt program och tider!

VASA NIGHT OF ARTS –KONSTENS NATT – TAITEIDEN YÖ – 11-8-2011
Umeå Kulturnatta och Umeå 2014 förstärker Konstens Natt i Vasa med en Umeå-scen full av artister från Umeå med samarbetspartners. Konstens Natt i Vasa firar i år 20-års jubileum och vi firar detta med att en hel festivalscen med personal, tekniker och artister skeppas med RG Line över kvarken till Vasa denna dag och sätts upp i centrum på Kaserngatans plan vid Kyrkoesplanadens slut.

Satsningen är ett resultat av ett samarbete mellan Umeå Kulturnatta och Konstens Natt i Vasa med stöd av en mängd parter, näringslivsaktörer och ideella krafter som gjort detta möjligt. Detta är dels en hyllning till vänortssamarbetet mellan Umeå och Vasa och dels en tydlig markering att förstärka samarbetet över kvarken mot år 2014 då Umeå är Kulturhuvudstad. I maj fick Umeå under  Kulturnatta gästspel från ett 25-tal kulturutövare från Vasa och nu är det alltså dags att bjuda tillbaks.
Umeåscenen kommer även att samverka nära det föreningsdrivna kulturhuset som kallas Mirahuset i Vasa. IKS Mira har sedan många år haft ett kontinuerligt utbyte med KF Kretsen med flera föreningar i Umeå och kommer som vanligt att ha Mira-scenen i Mirahuset aktiv under Konstens Natt. Tack vare Mirahuset med samarbetspartners ges Umeå-scenens aktörer understöd då Mirahuset står till förfogande. De båda scenerna kommer att arbeta sida vid sida.

PARTER
Umeå-scenen presenteras av:
Umeå Kulturnatta, Umeå C och Umeå 2014 i samverkan med Konstens Natt Vasa.
Med stöd av: RG Line, Europcar, Kulturens Bildningsverksamhet, KF Kretsen, Umeå ScenTeknik.
I samarbete med: IKS Mira och med stöd av Wärtsilä och Kulturfonden för Sverige och Finland.
Mira Stage presenteras av:
IKS Mira i samarbete med KF Kretsen och med stöd av Wärtsilä, Kulturfonden för Sverige och Finland, RG Line, Kulturens Bildningsverksamhet och Europcar.

PROGRAM

Umeå-scenen
Kasarmikadun
15.00 One Project (Vasa)
16.00 Tasty Daze (vasa)
17.00 Fitful Five (Vasa)
18.00 Strongheart (Umeå/Nordmaling)
19.00 Johan Piribauer (Arvidsjaur)
20.00 Rest In Silence (Vasa)
21.00 TBA – ej klart i skrivande stund (Umeå)
22.00 Ye Banished Privateers (Umeå)
23.00 Cemi Istari (Umeå)
23.15 Summoned Tide (Umeå)
featuring EMP – fire performance

Mira stage
Mirahouse, Kirkkopuistikko 34
15.00 Gennadij Ushakov
16.30 Kpanlogo YeDe
17.30 The Michaels
18.30 The Schaumans
19.30 Nina Kuru & Bakkary Barrow
20.30 The Michaels
21.30 Jah Jah Birds
22.45 Naggar (dance performance) featuring EMP (Umeå)
Mirahusets foajé,
Art Exhibition (KF Kretsen, Umeå) 15.00-23.00
Kai Reichwaldt
J.E. Alexis
Helena Ulfsdotter
Fredrik Hedberg
Outside Mirahouse:
20.50 Cemi Istari (Umeå) – fire performance
21.45 Titinki (Vasa) – fire performance
Se nästa sida för information om artisterna

 

ARTISTER – INFORMATION
UMEÅ-SCENEN
Ytterligare en programpunkt utöver nedanstående kommer att presenteras senare.

Ye Banished Privateers (Umeå)

”Piratbandet” från Umeå som bjuder på spektakulära framträdanden med teatralisk framtoning och folkmusikbaserade verk. De har beskrivits som allt från ”Bälgaspelsbaserad 1600-talspunk” till ”Skitig pseudofolkmusik av den typ skeppskatten släpar in.” De gör för övrigt även gatushower och spontana framträdanden i sina utstyrslar och kommer synas runtom i Vasa Stad.


http://www.myspace.com/yebanishedprivateers

Summoned Tide (Robertsfors/Umeå)

Har nyligt spelat på Sweden-Rock, Umeå Kulturnatta och har kommande gig på festivalen Rock Out Wild. Robertsforsbaserade Summoned Tide är en av de hetaste nykomlingarna från norra Sverige på metal-scenen. Aktuella med nya skivan ”If we fall we will rise”. Den förärades med betyget fyra av fem möjliga i VF (folkbladet.nu). Det här är intelligent heavy metal som träffar mitt i hjärtat och gör lyssnarna både lycklig och upprymd.
http://www.summonedtide.com/

Johan Piribauer (Arvidsjaur)


Johan Piribauer är artist och låtskrivare från Arvidsjaur med 5 album bakom sig. Hans musik kan kallas en korsning mellan vispop, pop och progg. Musiken är melodisk med folkmusikinfluenser och texterna, som är på svenska, handlar ofta om livet uppe i Lappland. En hel del samhällskritik genomsyrar många av låtarna. Han har spelat runtom i världen på scener i exempelvis Australien, USA, Canada och till och med på Antarktis!

EMP – Elemental Motion Performance (Umeå)

Performancegrupp från Umeå som specialiserat sig på eldkonst och har alltid olika typer  av koncept beroende på arrangemangets art. Har ca 100 shower i ryggen med allt från stora invigningar till små klubbframträdanden och har framträtt tillsammans med artister som Nordman, Naglfar och Roger Pontare.
http://emp.kretsen.org

Cemi Istari (Umeå)


Med både eld och ljus som sina element skapar de en magisk upplevelse. Cemi Istari är en performancegrupp bestående av fyra personer från Umeå. Fokus ligger på levitationsstick, ett redskap som ger betraktaren en illusion att det svävar. Utöver det använder Cemi Istari andra redskap och sina kroppar för att få fram den rätta stämningen på scen.

Strongheart (Umeå/Nordmaling)


Med rötter i bla Umeå och Nordmaling är Strongheart en av nykomlingarna i Umeås musikflora med karismatiska Jessica Nordström som frontfigur. Bandet har funnits sedan 2009 och spelar rock, såväl eget material som covers och arbetar målmedvetet för att nå ut med sin musik.

Rest In Silence (Vasa)


Från Finland kommer också bandet ”Rest In Silence” som kommer framträda på Umeå-scenen. Mörkt, melankoliskt och vackert är tre ord som kan beskriva bandets välspelade rock/metal med sångerskan Lydias starka röst. Rest In Silende har spelat tillsammans sen 2007 och släppte debutalbumet ”Mourning After Tomorrow” i mars i år. Nu gästar dom Umeå-scenen under Konstens Natt i Vasa.

One Project (Vasa)


OneProject är ett pop/rock band som grundades våren 2010 med unga musiker födda 93-95 som spelar för skojs skull och på känsla. Liverepertoaren består av både egna låtar och covers (t.ex. Guns N Roses, Natasha Bedingfield, The Rain). De beskriver sig själva som vintage-andlig poprock.
http://www.myspace.com/557420172

Fitful Five (Vasa)

Spelar äldre rytmmusik och covers inom områdena blues, soul, funk, R&B och rock.

Tasty Daze (Österbotten)


Fem rockare från olika delar av Österbotten som spelar vad dom refererar till som heavy bluesrock, riffbaserad och med mycket ös. Bandet har funnits i snart två år och skriver eget material.
http://www.myspace.com/tastydaze/music

MIRA-STAGE (Mirahouse indoors)
Gennadij Ushakov (Ukraina/Vasa)


Musikens mångsysslare, sjunger och spelar kända folksånger och schlagers där alla får sjunga med. Med rötterna i Ukraina med bosatt i Vasa framför Gennadij Ushakov ryska popsånger från 80-talet. Gennadij är en hobbymusiker men som bemästrar en rad olika instrument, bland annat gitarr, keyboards, trummor och bas.

The Michaels (Vasa)

Bandet The Michaels söker stämningar i den lätta och mellantunga rockens musikvärld från gångna årtionden.  Vi får höra alster med ekon från Joe Cocker, Freeman, Bee Gees, ZZ-Top och Dingo med flera.

The Schaumans (Vasa)


Ett Vasa-baserat band som spelar garanterat klassisk och nostalgisk rock från 70-80-talen.
Jah Jah Birds (Vasa)

Ett nystartat reggae-band som spelar ”Roots and Culture-reggae” med rötter och lyrik från Jamaica.

Kpanlogo YeDe (Vasa)


En trum- och dansperformancegrupp från Vasa som bjuder på rytmer och danser från afrika, indien och mellanöstern.

Nina Kuru & Bakary Barrow (Vasa)
Österländsk magdans ackompanjerad av trumrytmer från gambia

Naggar (Vasa) featuring EMP (Umeå)

Dansperformance av koreograf Nea Ilvesmaa & Nadia Zhandr. Naggar = aramean priest of serpents

MIRA OUTDOOR STAGE
Titinki  (Vasa)


En eldperformance-grupp från Vasa som med dans och eldkonst skapar berättelser till musik.

Cemi Istari  (Umeå)
(se Umeå-scenen för presentation)

MIRA HOUSE INDOORS
Art Exhibition: The Dark Arts


Konstutställning med fyra unga konstnärer från Umeå:
(presentationer på engelska)

Kai Reichwaldt
Both artist and artificer, is depicting the things not always readily seen by most and can’t keep himself from looking through closed doors. All of Kai’s art is depictive, although there are some people who seem to have a hard time understanding this, and can range in size from a few centimetres to approaching 20 metres – the scale is to be expanded in the future. His favourite feeling is a thunderstorm.

J.E. Alexis
Never really knew what to Make of itself, so it became many Things it couldn’t get rid off. Years of Philosophy first led to more Questions than Answers, and then to the insistent Idea that there were no Answers whatsoever. Thus it sometimes preferred things to Thought, since it is Nice to be able to put your Finger on something and it kinda stays put. Words also stay put, but Alexis prefers them to Wander. Thus it writes, trying to break Something. Identities are also breakable. They make nice Sounds when falling Apart.

Helena Ulfsdotter
Helena Ulfsdotter is documenting her surroundings just now, to be able to get a grip on what the hell a life can consist of, what she wants to get out of and change within one.

Fredrik Hedberg
Fredrik Hedberg who’s mind is filled with a whole lot of noise portrays the images and thoughts that haunts the flowing landscape that normal people call sanity.

 

Konstens Natt i Vasa firar i år 20-års jubileum och vi firar detta med att en hel festivalscen med personal, tekniker och artister skeppas med RG Line över kvarken till Vasa denna dag och sätts upp i centrum på Kaserngatans plan vid Kyrkoesplanadens slut.