Debatt: Subkulturellt hus

PRESSMEDDELANDE 6 mars 2009

spektrum_page1_kf_kretsen2008web

En central oas för ny kultur!

Den 8 december 2008 överlämnade Kretsen till Stadsledningen, Umeå Kulturförvaltning och Umeå Fritid ett projekt som enkelt förklarat går ut på att i väntan på badhusbygget ta tillvara lokalen i Gamla Gymnastiksalen och där skapa en scen för subkulturerna, kulturföreningarna att arrangera kulturprogram!

Det stod klart i och med Umeå Höstljus att lokalen med dess unika kvaliteter, läge och utformning var idéalisk att använda som en arena för kultur, en sådan arena som är öppen för nya uttryck, spännande och gränsöverskridande möten.

KF Kretsen hade i november 2008 förmånen och förtroendet av Umeå Kommun och Fastighetskontor att använda husets inre till ett spännande ljussättningsprojekt som lyfte fram byggnadens arkitektoniska kvaliteter och kombinerade dem med en ljudstyrd ljusinstallation. Med konserter, utställningar och nycircusperformance levandegjordes huset till en lysande fyr i musikens och subkulturernas tecken!

Under Höstljus uppvaktades KF Kretsen av andra föreningar, artister och unga eldsjälar som alla undrade varför inte lokalen kunde vara så här året runt, ”När den bara står tom”? Vi beslutade oss för att arbeta vidare i frågan och se över förutsättningarna. Responsen var entydig från våra samarbetspartners, lokalen har potential och fantastiskt läge. KF Kretsen tog så fram ett visionsdokument och ritningar för ett projekt baserat på idéerna.

Vi ser nu möjligheten till ett centralt beläget ”all-arrangemangshus”, ett projekt som uppstår under en begränsad tidsperiod där vi använder den Gamla Gymnastiksalen till massor av spännande arrangemang – av Umeås idella föreningar – med subkulturer som förtecken – och för Umeåborna.

KF Kretsen har till Umeå Kommun lagt fram en idé och ett initiativ att verka samordnande och som huvudman för vår projektidé till förmån för mängder av andra men såklart måste då Umeå Kommun svara på initiativet då vi inte har de ekonomiska musklerna för att på egen hand klara driften.

Vi vill att den gamla gymnastiksalen ska få leva åtminstone fram till den dag då man börjar bygga badhuset – eller vem vet, kanske kan en vision om ett badhus vara förenligt med subkulturer i centrum?

Vi tror inte på att ockupera hus utan att föra dialog – vi undrar nu hur Umeå Kommun ställer sig till projektet? I resan mot 2014 tycker vi att det är dags att agera och visa handling. Dags att utveckla det som ska bli en kulturhuvudstad – för vi måste väl tro att vi vinner!

Vi har – som man in kulturhuvudstadsansökan säger om Umeå – PASSION och NYFIKENHET.

Vi behöver bara stöd.

Men vi saknar dialog…

till Umeå från:

KULTURFÖRENINGEN KRETSEN

Umeå 2009-03-06 – och fortfarande ingen respons på projektet, utöver att man mottagit det!

Uppdaterat 2009-11-15. Ännu ingen vidare reaktion eller vidare respons på skrivelsen.

Uppdaterat 2010-12-05. Huset står fortfarande tomt och öde. Inget bygge har påbörjats av Umeå Kommun på platsen. Vi konstaterar att vi kunnat haft två verksamhetsår fulla av aktiviteter i detta hus… som inte blivit av.