Joe Fiddle

Efter att levt som gatumusiker i Dubrovniks gamla stad och vid piren i Santa Monica så har Joe Fiddle nu klivit in i studion igen, denna gång för att spela in sitt första fullängdsalbum. Joe Fiddle är artistnamnet för musikern Joe Nyström som växte upp i Älvsbyn, men som nu har sin bas i Umeå.

Sommaren 2013 släppte han “Dandelions on the Street” som mottogs varmt både i Sverige och på andra sidan Atlanten. Singeln, som var hans första, uppmärksammades bland annat av San Diego baserade S°4 Magazine. ”His sound pairs beautiful acoustic guitar melody with a Bob Dylan-esque storytelling folk style” skriver man i artikeln och uppmanar alla läsare att lägga till låten till sommarens låtlistor. I oktober 2014 släppte han EP:n ”Where I’ll Spend My Years” som var titeln på skivan samt huvudspåret som fick stora skivbolag som både Universal och Warner att höra av sig. Musikvideon låg på topplistan på den internetbaserade sajten musikvideotoppen.se i tio veckors följd och hamnade även på spotifylistan ”New Singles in the Nordics” där den delade plats med bl.a. Veronica Maggio och Hello Saferide.

Musiken är ofta gitarrdriven med snabba fingerpickingmelodier. Den karaktäriseras också av alternativa gitarrstämningar. Lägg där till hans lite säregna sångteknik och berättande tolkningsbara texter så är det lätt att förstå att han jämförts med artister som Marcus Mumford och The Tallest Man on Earth.

Nu har han alltså klivit in i studion igen, denna gång med ett fullängdsalbum som mål med fler instrument och större arrangemang.