Ett händelserikt 2014

KF Kretsen 2014 sammanfattning

KF Kretsen summerar ett väldigt händelserikt år 2014. Att göra en rättvisande bild av allt som hänt är väldigt svårt men vi har försökt att ge en liten glimt i alla fall. Föreningen arbetade i början av året den nya profilen som föreningen fått efter 10 års verksamhet och det har gett goda resultat. Vi har växt och expanderat verksamheten ännu mer och vi är oerhört glada att se att föreningens nätverk spridit sig över landet.

Några av årets många höjdpunkter är:

* Uma Obscura-festivalen föddes ur det som förut var Sunset Park. Festivalen flyttade in på Umeå Folkets Hus och programmets innehåll exploderade av händelser! Under 2 intensiva dagar fyllde vi huset med alternativkultur. Ytterligare två dagar bjöd på filmvisning och workshops. Vi gästades av mängder av spännande artister i alla genrer.

* Rätten till sin Identitet – projektet fick stöd av Allmänna Arvsfonden. Projektet arbetat för att motverka diskriminering av subkulturer, ett projekt vi verkligen ser behövs! Kulturens Bildningsverksamhet har tillsammans med KF Kretsen dragit igång projektet, där ett 50-tal unga i hela landet formar och skapar innehållet! En stor Kick-off hölls på Umeå Folkets Hus i samband med Uma Obscura.

* Inlandsbanefestivalen bara växer och växer. I år turnerade flera av föreningens artister runtom i inlandet och fick fantastiskt bra bemötande av arrangörerna som verkligen visade att det finns både glöd och proffsighet i glesbygden.

* Våra kulturutövare skördar framgångar. Exempelvis for StrongHeart på turné till USA och har släppt debutplatta, gruppen JA! vann Svenska mästerskapen i gatumusik och Ninedee släppte två nya singlar. Detta är bara axplock.

* Vi har inspirerat andra föreningar runtom i landet med vår modell. Det är oerhört roligt att se att de idéer vi haft och arbetat med i Umeå har kunnat hjälpa andra runtom i landet att starta, effektivisera och/eller utveckla sina verksamheter! Landets nyaste riksförbund SUB – för subkulturerna är ett av initiativen som blir kulturhistoria i år.

* Arrangemangstätt har det varit också och där sticker både Nerdcon och Otakucon ut som spännande arrangemang av unga arrangörer.

Listan kan såklart göras ännu längre men vi nöjer oss där för denna gång.

Årets stora besvikelse för föreningen däremot är hur ignorerade våra projektförslag blev av Umeå 2014. Trots att vi försökt sedan 2007 att få gehör för idéer var responsen oerhört sval och tyvärr innebär det att utanförskapet blivit större för subkulturerna och tyvärr även många andra inom föreningens ramar har inte fått komma fram med sina ideer. Det är oerhört tråkigt facit för det år Umeå var Europas Kulturhuvudstad.

Vi gläder oss däremot åt det stöd vi fått från Umeå Kommun under mer än 10 år och att vi numera får stöd av Umeå Kulturnämnd som organisation.

Vi blickar framåt mot 2015, ett år som kanske blir ett riktigt bra kulturår för KF Kretsen och våra kulturutövare.

Tack för 2014 alla ni som bidragit, deltagit och stöttat med er tid och era resurser! Ni vet alla vilka ni är!