Nattskog

illustration av konstnär Kai Reichwaldt

KF Kretsen deltog i 2010 års upplaga av Umeå Höstljus-festival med en ljusinstallation av konstnär Kai Reichwaldt.

Så här löd en sammanfattning av projektet:
”Kulturföreningen Kretsen har under flera år arbetat aktivt för att öka användningen av den vackra men aningen undanskymda Döbelns Park som en arena för kulturarrangemang och händelser. Döbelns Park är som plats såväl anrik som vacker och mysig men dock i utkanten av det vi i dag upplever som ”centrum”.

Sommartid används parken stundtals av olika aktörer och har varit arena för allt från allsång till rockkrock och KF Kretsens profilarrangemang ”Sunset Park” som tar fasta på alternativ konst, musik, dans och design. Vintertid har parken också ett liv där det funnits satsningar på snöskulpturer, isbanor och annat gemytligt.
KF Kretsen vill med installationen uppmärksamma Umeåborna på vilken intressant plats Döbelns Park är. Den kan vara såväl romantisk som spännande och fantasieggande, vilket vår installation vill lyfta fram.

Kai Reichwaldt är 2010 års konstnärlige ledare från KF Kretsen som efterträder Ronnie Berg som designer för detta års  ljusinstallation. Han är en av KF Kretsens aktiva konstnärer som framför allt har haft en förkärlek för den subkulturella sfären. Under 2010 har Kai som konstnärlig ledare för Sunset Park smyckat Broparken för det arrangemanget och även tillsammans med en grupp konstnärer tagit vandringsutställningen ”The Dark Arts” från Umeå Folkets Hus under våren, samt  till Vasa i augusti under ”Night of Arts”. Kai har med sin egen personliga prägel lyft fram form och ide till ett stillsamt men ändå dramatiskt verk för Umeå Höstljus.”

konceptfoto och retouch: Alternative Horizon/KF Kretsen

det färdiga resultatet, foto John Bäckström


Nattskog

Historien om dag och natt, sommar och vinter, de som aldrig möts men som är beroende av varandra. Kai Reichwaldts ”Nattskog” växer sakta upp på natten och rasar samman i gryningen.

Det hela illustreras med att träden smyckas med ljussättning som tänds i en successiv sekvens. Som ”krona” på verket belyses en krona i färger. Vid given tid ”rasar” strukturen samman för att pånyttfödas nästa kväll.

Plats: Döbelns Park

Konstnär: Kai Reichwaldt

Installation av: Kulturföreningen Kretsen

Teckning: Kai Reichwaldt

Foto och bearbetning: Ronnie Berg

I samarbete med: Umeå ScenTeknik

Med stöd av: Umeå Kommun

invigningen av Nattskog 19 november presenterades i samarbete med Kulturens