Morganas Döttrar

Morganas Döttrar är en Umeåbaserad dansgrupp bestående av Katarina Klingberg, Madeleine Ghafoori och Ylva Åkesson.  Gruppens medlemmar har under många år tränat och upprätt med egyptisk magdans men tröttnat på dess traditionalism och glättighet.

De har därför skapat sin egen dansstil, Kick Ass Fusion Bellydance. Med inspiration av nyare strömningar inom genren såsom American Tribal Style och Gothic Bellydance, liksom från andra typer av dans, gör Morganas Döttrar nu egna nyskapande koreografier sprungna ur gruppens dynamik och uttrycksvilja. Det grundläggande rörelsemönstret från raqs sharqi finns kvar, men den traditionella dansen har omformats till en mörkare och hårdare nutid. Egyptisk folkmusik och gladpop får stå tillbaka för suggestiv musik präglad av tyngd, mystik och dramatik. Istället för sidentyg och paljetter bärs kängor, kedjor, läder och nitar.

Där det gängse uttrycket i orientalisk dans är inställsamt och småflirtigt, utstrålar Morganas Döttrar kraft och dramatik. Utan att be om tillåtelse intar de scenen och utmanar publiken snarare än att vädja till deras godkännande. Morgana, en keltisk höggudinna associerad till krig, sexualitet och naturens krafter, är en inspirationskälla och Morganas Döttrar bär med stolthet hennes namn vidare in i framtiden.

Morganas Döttrar samarbetar med KF Kretsen

Läs mer om Morganas: www.morganasdottrar.se

[youtube yuQkl8TfKJ8]